perjantai 11. lokakuuta 2013

Ready Player One by Ernest Cline

wikipedia.fi
Nimestä huolimatta kirja on ihan suomennettu, joten älkääpäs pelästykö!
Lukutottumuksistani hiukan poiketen, sci-fi on nyt vuorossa.
Hyvin harvoin luen minkäänlaista sci-fiä mutta jo nimi koukutti ja sen kansikuva :D. Sci-fi on usein sellainen kirjallisuuden tyyppi,
että jos siitä ei pidä ei sopivaa sci-fiä yleensä sitten löydy.
Itse yleensä tuomitsen kirjan aikalailla kannen ja nimen perusteella tai arvosteluiden joita olen lukenut. Tämän kanssa kävi kaksi ensimmäistä kohtaa...

Halliday on mies joka on OASIS -virtuaalitodellisuuden isä, ystävänsä Morrowin kanssa. Siellä ihmiset käyvät koulua, työskentelevät, tapaavat ystäviään ja viettävät muuten aikaansa. OASIS teki Hallidaysta yhden maailman rikkaimmista miehistä maailmassa. Virtuaalimaailma oli hyvä tapa paeta nälänhätää, kriisejä ja kaikkea sitä kurjuutta, jota oikeassa maailmassa oli.

James Halliday kuitenkin kuoli vietettyään ensin vuosia erakkona. Ilman perillisiä.
Ennen kuolemaansa Halliday kuitenkin piilotti Pääsiäismunaksi kutsuttavan aarteen virtuaalitodellisuuteen, joka koostuu valtavasta maailmasta. Pääsiäismuna on se jonka kaikki haluavat: Hallidayn perintö, kaikki se minkä hän loi. Se kuka löytää Pääsiäismunan, tulee yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Pääsiäismunan olinpaikan vihjeiksi on kuitenkin jätetty vihjeitä. Kuolinvideossaan Haliday oli jättänyt vihjeen Kupariavaimen luokse, joka on ensiaskel Pääsiäismunan löytämiseen.

Viiden pitkän vuoden jälkeen Wade Watts, teinipoika ja epäilemättä nörtti löytää sen. Wade käynnistää tällä tapahtumavyyhtin, josta ei ole perääntymistä. Hän saa peräänsä IOI :n jonka riveissä on kymmeniä pelaajia etsimässä munaa. He ovat tyyppejä, jotka räjäyttivät Waden tädin kodin. Tästä alkaa hänen pakomatkansa ja armoton Pääsiäismunan etsiminen, ennen kuin IOI:n tyypit löytävät sen- tai hänet. Apunaan hänellä on OASIS -ystäviään: Art3mis, Aech, Daito ja Shoto.
 Heillä ei ole varaa virheisiin, yksikin virheliike ja kaikki alkaa alusta.


Kirja sopii enemmän 80-luvun eläneille pojille/miehille kuin naisille, koska se sisältää paljon viittauksia kyseiseen aikaan. Ei kuitenkaan huolta, jos olet nuorempi, pääset kyllä kärryille. Pac-manni on meille muillekin tuttu juttu :D
Wade Watts on nörtti, johon on helppo samaistua: ei adonis, vähän pyöreä ja finni naamainen poika, jonka ainoa piilopaikka on vanha paku tätinsä asunnon ulkopuolella, josta kukaan ei tiedä.
Sci-fi ei kuulu, Doctor Who:ta lukuunottamatta, minun suosikkeihini. Joten kokemukseni siltä saralta ei ole suuri. Olen kuitenkin innokas pelaamaan kaikkenlaisia pelejä ja pidän kirjoista, joissa on toinen- tai virtuaalitodellisuus.
Scifi ei kuitenkaan ole kaikille, se on hyvin yleisöä jakavaa, mutta jos tahtoo poiketa vähän lukutottumuksistaan, tämä on se, joka kannattaa lukea!

in english:

Halliday is a man, who invented OASIS, virtual reality, with his friend Morrow. There people got to school, work and spend their time. OASIS made him one of the richest person in a world. OASIS is a good way to escape world, which is tored up by hunger, diseases and polution.
James Halliday died after being hermit for a years, leaving Easter Egg behind in OASIS. Who ever finds it first, get all: Hallidays whole fortune along with OASIS. But first you have to find all the clues, first one is a copper key.

After long five year after his death, school boy Wade Watts, a nerd, finds A copper key. Wade starts the skain of events that can't be stopped. IOI,company that wants OASIS too, blowes up Wades aunt's house and Wade's journey starts. IOI cant find him or the egg.
With help of his friend: Art3mis, Aech, Daito and Shoto, they begin to search Eater Egg even more furiously. One mistake and everything is over.

Book is more suitable for people who has experienced 80's, because there is lot of references to that time. But now worries, if you are younger than that, you get hang of it. PAc-Man is largly known :D
Wade Watts is a nerd who you can relate to: not adonis, little bit fat and pimple faced boy, whos secret place is a van outside his home.
Sci-fi is not really my thing, not in literature, even thou I love Doctor Who and Star Trek kind of series and movies and love to play games.
Sci-fi is not for all, but if you want to try soething new, read this!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti